Mørke farver signalerer ro, mens lyse signalerer aktivitet. Det er grundelementerne i farvepsykologi, som du med fordel kan lade dig inspirere af, når du skal vælge, hvilken farve maling du skal bruge til de forskellige rum i dit hjem.

I over 100 år har man vidst, at alle farver påvirker menneskers humør på forskellige måder. Og derfor kan du ved dit farvevalg påvirke stemningen i fx soveværelset eller stuen.

– Der er lavet rigtig mange forsøg med farvepsykologi gennem årene, så det er gennemtestede teorier. Grundlæggende kan mørke farver give mere ro, mens lyse farver kan give energi.

Rød dur ikke til soveværelset
Farvepsykologi bliver brugt på mange måder. Du kan få folk til at købe bestemte ting med bestemte farver, fx får mørkeblå folk til at købe sukker. Ambulancer er røde og gule, fordi de skal ses, mens rustvogne er sorte, fordi de skal signalere ro og respekt. Og i fly bruger man kun rolige, dæmpede farver.

Alle de erfaringer kan du trække ind i din bolig.

Lyserød er et dårligt valg til pigeværelset
Han mener også, det er lidt uheldigt, at pigebørns værelser traditionelt er lyserøde, mens drengebørns er lyseblå.

– Drengene har været lidt heldigere end pigerne. For blå især mørkeblå er en rolig farve. Men lyserød er egentlig en urolig farve og dermed ikke så god til et værelse, der skal soves i, forklarer han.

Farver giver forskellige stemninger
Når du skal sætte farver på rummene i hjemmet, kan du tænke over, hvilken energi du ønsker i dem. Rødt og gult kan bruges i rum, hvor du ønsker innovation og stimuli. Mens grøn er god til et rum, du vil være kreativ i.

Grøn har man arbejdet meget med i mange sammenhænge, og den synes at give en forventning. Det er en blandingsfarve mellem noget mørkt og lyst, og det er ikke for ingenting, at man taler om grøn som håbets farve.

Leave a comment