At vælge den rigtige farve kan godt tage tid. Og lad det tage den tid, det tager. For som den danske designer Verner Panton (1926-1998) udtrykte det:

“Valg af farver rafler man ikke om. Det bør være en bevidst beslutning. Farver har mening og funktion.”

Når du vil male, bør anstrengelserne matche arbejdets omfang. Ved store malerprojekter, eller hvis overfladerne er besværlige at male, bør du bruge god tid på forberedelsesfasen for at få et godt resultat. Ved mindre og lettere malerprojekter har du derimod mulighed for at være mere modig og knap så konservativ i dit farvevalg, fordi det er nemmere at gøre om. Et valg af mere dristige farver til små projekter kan være vellykket og måske give dig blod på tanden til nye projekter andre steder i boligen.

Rigtig mange mennesker synes, at det er svært at vælge farver til boligen, og det kan også være vanskeligt at træffe det rigtige valg. Der er mange faktorer, som spiller ind på farvevalget, og stort set alle rum er forskellige. I sidste ende er valget også et spørgsmål om temperament. Der er dog nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig på vej.

Farver bør udvælges og afbalanceres med omtanke og omhu, og for at vælge den rigtige farve bør du se både på huset, rummets orientering i forhold til lys samt rummets funktion. Du bør også sammentænke farven med, hvilken møblering og gulvbeklædning, der skal være i rummet.

Hvad bør du overveje?

Huset

  • Boligens stemning og karakter
  • Rummets størrelse og dimensioner

Orientering

  • Lyset farve og mængden af lys
  • Fordelingen af lys i hele huset og i rummet
  • Lysets farve både hvilket verdenshjørne lyset kommer fra – det kolde diffuse fra nord eller varmt sollys fra syd og hvordan lyset falder i rummet i løbet af dagen

Rummet

  • Hvad bruger du rummet til?
  • Hvornår opholder du dig i rummet?
  • Hvor længe opholder du dig i rummet ad gangen?
  • Hvordan vil du indrette rummet?
  • Hvilke møbler og gulvbeklædning skal der være?

Vi hjælper dig naturligvis med rådgivning.

Leave a comment